De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle. Foto: TheoLeone

HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg

maandag 13 mei 2024 20:00

NIJVERDAL - De oudste landweg van Twente naar Zwolle steekt bij kasteel Schuilenburg het water van de Regge over. Journalist Theo Leoné trok de stoute schoenen aan en verkende het traject te voet.

De route over zandwegen via Schuilenburg werd al gebruikt in de dertiende eeuw. Waarschijnlijk zelfs veel langer. Pas na de aanleg van de kunstweg van Zwolle via Raalte en Nijverdal naar Almelo (1828 – 1837) verloor het oude traject zijn betekenis. Onder namen als Oude Wierdenseweg, Twentseweg en Oude Zwolseweg is de route goed te volgen.

Het landschap ging de afgelopen anderhalve eeuw compleet op de schop, zoals in de lezing van Theo Leoné over de oude Twentseweg ook aan de orde zal komen. De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal (HKHN). De lezing vindt plaats op maandag 13 mei in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur en begint om 20.00 uur.

In december verscheen het boek ‘Twentseweg; leven langs de oude verbindingsweg tussen Almelo en Zwolle’, wat de belangstelling voor deze oude verbindingsweg weer op deed bloeien.

Locatie